logo
0

ODUSTAJANJE OD KUPOPRODAJNOG UGOVORA

ODUSTAJANJE OD KUPOPRODAJNOG UGOVORA

ODUSTAJANJE OD KUPOPRODAJNOG UGOVORA

Kupac prima na znanje da u skladu s odredbom članka 1837. Građanskog zakonika nije moguće odustati od ugovora, posebno od isporuke robe koja je prilagođena željama kupca ili baš njemu, od isporuke brzo kvarljive robe kao i robe koja je isporučena nepovratno pomiješano s drugom robom, od isporuke robe u zatvorenom pakiranju koju je kupac raspakirao te ju iz higijenskih razloga nije moguće vratiti (to je, na primjer, sljedeća roba: četkice za zube, epilatori, britvice i neki drugi proizvodi iz kategorije za njegu tijela), od isporuke zvučnih ili video zapisa ili računalnog programa ako je oštetio njihovu originalnu ambalažu.
Mogućnost vraćanja proizvoda u roku od 14 dana odnosi se samo na kupoprodajne ugovore sklopljene s potrošačima. U slučaju prodaje osobi koja je poduzetnik i zaključuje ugovor u okviru svojih poslovnih djelatnosti, ovo pravo ne proizlazi iz zakona i nije moguće vratiti proizvod u roku od 14 dana.
Ako nije riječ o slučaju navedenom u članku 1. ili o drugom slučaju kada nije moguće odustati od ugovora, kupac u skladu s odredbama Građanskog zakonika ima pravo odustati od ugovora i to u roku od 14 (četrnaest) dana od dana preuzimanja robe, dok u slučaju da je predmet kupoprodajnog ugovora nekoliko vrsta robe ili je ona isporučena u nekoliko dijelova, taj rok počinje teći od dana preuzimanja posljednje isporuke te robe. Obavijest o odustajanju od kupoprodajnog ugovora kupac prodavatelju mora poslati u roku navedenom u prethodnoj rečenici.
Za odustajanja od kupoprodajnog ugovora Kupac može koristiti priloženi primjer obrasca za jednostrani raskid ugovora koji se nalazi na mrežnoj stranici Prodavatelja. Odustajanje od kupoprodajnog ugovora se mora poslati na email adresu prodavatelja info@digiexpert.hr.
U slučaju da pošiljka bude poslana bez niže uvedenog ID, neće biti prihvaćena i automatski će biti vraćena primatelju (ni u kom slučaju ne postoji mogućnost vraćanja pošiljke s otkupninom).
U slučaju odustajanja od ugovora u skladu s člankom 2. Uvjeta poslovanja, kupoprodajni se ugovor od početka poništava. Roba prodavatelju mora biti vraćena u roku od 14 (četrnaest) dana od odustajanja od ugovora. Kada kupac odustane od kupoprodajnog ugovora, snosi troškove povezane s povratom robe prodavatelju, i to i u slučaju kada roba zbog svoje naravi ne može biti vraćena uobičajeno putem pošte.
U slučaju odustajanja od ugovora u skladu s člankom 2. Uvjeta poslovanja, prodavatelj vraća novčana sredstva koja je primio od kupca u roku od četrnaest (14) dana od odustajanja kupca od ugovora i to na isti način na koji ih je primio od kupca. Prodavatelj također ima pravo vratiti uplatu koju je izvršio kupac već pri povratu robe ili na drugi način, ako se s time složi kupac a kupcu zbog toga ne nastaju dodatni troškovi. Ako kupac odustane od kupoprodajnog ugovora, prodavatelj nije obvezan vratiti primljena novčana sredstva kupcu ranije nego mu kupac vrati robu ili dokaže da je prodavatelju robu poslao.
Zahtjev za nadoknadu štete nastale na robi prodavatelj može jednostrano kupcu uračunati u njegov zahtjev za povrat plaćenog iznosa.
U slučaju kada kupac ima pravo odustati od kupoprodajnog ugovora u skladu s odredbama Građanskog zakonika, prodavač također ima pravo odustati od kupoprodajnog ugovora u bilo kojem trenutku, sve dok kupac ne preuzme robu. U ovakvom slučaju, prodavatelj će kupcu bez nepotrebnog odgađanja vratiti novac ako je roba plaćena, bezgotovinski na račun koji je kupac odredio.
Ako prodavatelj kupcu zajedno s robom ponudi nešto besplatno označeno kao „poklon“, „besplatno“, u takvom je slučaju riječ o ponudi za sklapanje ugovora o darivanju. Ugovor o darivanju između prodavatelja i kupca zaključuje se uz uvjet da ako kupac odustane od kupoprodajnog ugovora, darovni ugovor prestaje vrijediti te je kupac dužan vratiti dar.
Primjer obrasca za odustajanje od ugovora nalazi se ovdje:
Kupac šalje reklamiranu robu na adresu prodavatelja (napominjemo da na ovu adresu možete slati pakete samo putem Hrvatske pošte):
Packeta International s.r.o – HR post (NSC)
ID: 93981789
Poštanska 9
10410 Velika Gorica
Pažnja! VAŽNO!
Uz točnu adresu, uvijek jasno navedite identifikacijski broj naše e-trgovine
ID: 93981789
Bez ovih podataka, isporuka se može nepotrebno produžiti.